Fotomontage med bild på Gillian Anderson från tv-serien Arkiv X och Brooke Burns från Baywatch.
Fotomontage med bild på Gillian Anderson från tv-serien Arkiv X och Brooke Burns från Baywatch. Foto: Curtis Compton/TT och TT

Mörka tider ger nostalgivåg i tv-världen

2:21 min

90-talets tonåringar har blivit tv-chefer eller så beror trenden med att väcka serier till liv på en mörk världspolitik. Det är recensenten Göran Everdahls teorier. 

Film och serier från 1990-talet blir populära igen och gör en återkomst. Twin Peaks, Sabrina tonårshäxan och Arkiv X får nya avsnitt och filmen Fargo har gjorts till en tv-serie som hade premiär under 2014.

En teori är att när världspolitiken är mörk så vill människor ha nostalgi. När oljekrisen kom gjordes till exempel filmen Paper Moon om 30-talet och Den store Gatsby om 20-talet. 

Tv- och filmrecensenten Göran Everdahl säger att serierna som nu har nästan tjugo eller trettio år på nacken har genomgått en inkubationstid och att de nu vill upplevas igen.

En annan teori om varför det blivit populärt att spela in nya avsnitt av gamla serier är att personer som var unga under 90-talet nu är beslutsfattande i tv- och filmvärlden.

– Då blir de omedelbart självbespeglande och börjar blicka tillbaka till när livet log, det vill säga tidiga tonåren och tidiga vuxenåldern. 

Vill man inte göra nytt?

– Jo, det finns alltid de som vill göra nytt också. Men så finns det affärsaspekten av det hela med inarbetade varumärken. 

Göran Everdahl säger att det i dagens mediasamhälle är svårt att synas i bruset. 

– Om man då har något som alla redan vet vad det är så är det ett jätteplus för den som ska marknadsföra det. 

Twin Peaks och Fargo var för sin tid experimentella och inte nostalgiska. Både tv-serien och filmen var något nytt som man inte tidigare sett. När det gäller Sabrina Tonårshäxan och Baywatch så handlar det inte om nytänkande eller experiment.

– Där handlar det bara om tröstätande skulle jag säga. 

Om Göran Everdahl själv fick välja så vill han se nya avsnitt av serien Seinfeld


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista