Fotomontage Micke Mårtensson och gångtunnel.
Fotomontage Micke Mårtensson och gångtunnel. Foto: Dejan Petrovic/Press och Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio

Mickes status om rädda tjejer har blivit viral

3:40 min

Micke Mårtenson tröttnade på att se tjejer bli rädda för honom på väg hem sent från t-banan i Högdalen. Nu har hans status fått över tiotusen delningar.

– Jag skrev den i frustration till mina vänner när jag kom hem igår. Och jag hade ingen aning om att den skulle delas så här, säger journaliststudenten Micke Mårtensson.

Så här inleder han sin status.

Går av T-banan och går hemåt i natten. Tjejen framför mig tittar bakåt, tar ur sina lurar ur öronen och snabbar på stegen. Jag suckar för mig själv och saktar ner så att hon ska få "försprång". Liksom för att visa att jag inte är farlig, att jag inte kommer att attackera henne eller vill något illa.

De över tiotusen delningarna tar Micke som ett kvitto på att vi behöver prata om våldtäkter och rädsla. Och att killar måste ta ställning mer än vad de gör idag.

– Det är inte tjejerna som ska gå självförsvarskurser utan killar som ska sluta våldta. Det är lite sjukt att jag får så här mycket uppmärksamhet för att jag säger något som kvinnliga feminister säger hela tiden, säger Micke.

När tjejer tar taxi och kollar tidtabeller för att de inte vill stå och vänta vid en busskur sent på kvällen är vi illa ute, menar han.

– Jag tror att det här är något som var och varannan tjej tänker på. Det har blivit en sjuk norm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista