Khaled Abdu och Christa Awuor från UNHCR driver projektet "Telling the real story".
Khaled Abdu och Christa Awuor från UNHCR driver projektet "Telling the real story". Foto: Calle Käck/Sveriges Radio.

Sanningen om riskerna vid flykt

2:26 min

Hur förberedd kan man vara när man flyr för sitt liv? Vet man vad som väntar en? De frågorna vill UNHCR ge svar på med projektet Telling the real story.

Khaled Abdu och Christa Awuor från FN:s flyktingorgan UNHCR driver projektet där de samlat in sanna historier från människor som flytt från Somalia och Eritrea.

På sajten Telling the real story samlas berättelserna och tanken är att informera om hur det kan vara att fly. Med berättelserna hoppas de engagera exileritreaner i Stockholm i att hjälpa nyanlända.

– En del av projektet är att göra folk mentalt förberedda. Det är på grund av att de inte har en rimlig förväntan som flera begått självmord när de kommit fram. Drömmen och verkligheten blir inte samma, säger Khaled Abdu. 

Flyktingar vittnar om att de hålls fångna som slavar i stora läger där de utsätts för människohandel och varken får vatten eller mat.

– Tre månader innan flykten tar de preventivmedel eftersom de vet att de kommer bli våldtagna och de inte vill bli gravida, säger Christa Awuor. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista