Skidguiden Mattias Jansson i Iran.
Skidguiden Mattias Jansson i Iran. Foto: Pathfindertravels.se

Mattias gör toppturer i Iran

3:03 min

Iran vill öka turismen till landet och lockar med bland annat skidåkning. En som åkt i de snötäckta bergen varje år sedan 2002 är skidguiden Mattias Jansson. 

Efter att de internationella sanktionerna mot Iran nu lyfts, i och med Irans kärnenergiuppgörelse i somras, så har landet kunnat börja exportera sin olja igen och på det sättet få in mer pengar.

Men landet hoppas också på turismen. Målet är 20 miljoner besökare om året och ett sätt att locka hit turisterna på är just genom skidåkningen i Iran.

– Iran har fin torr och lös snö, vackert alpint fjällandskap, trevliga människor och en väldigt spännande kultur, säger skidåkaren Mattias Jansson.

Mattias Jansson har åkt skidor och guidat andra i de iranska pisterna varje vinter sen år 2002. 

– Det är ju främst den fina torra lössnön som vi letar efter, den gör att man får in ett gott flyt i åkningen. 

Mattias Jansson berättar att den eftertraktade snön är så torr för att åkningen sker på hög höjd, mellan 2500 till 4000 meter. Låg luftfuktighet och att många sluttningar vetter mot norr är också en bidragande faktor. 

– Man kan få väldigt många goda skidåk, säger Mattias Jansson.

Bergen och naturen påminner om Alperna men har inte så många glaciärer. Skidanläggningarna med backar och liftar är lite mindre utbyggda och påminner mer om Åre än Alperna. 

– Har man stighudar och topptursskidor så kan man lätt nå terräng som ligger runt omkring och då kan man nå åkning som ligger helt i linje med de fina topptursåken man hittar i Alperna. 

– Generellt sätt skulle jag säga att det är många duktiga åkare som besöker landet. Som också önskar att få del utav de kulturerna som man upplever. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista