Blodbrist i Stockholm

2:29 min

Stockholms läns har slut på blod från nästan alla blodgrupper. Bristen beror på en tuff influensaperiod kombinerat med påskledighet.

Se när P5 STHLM:s programledare får nål i armen

Många blodgrupper börjar stå tomma på hyllorna i Stockholm. Det brist på blod från alla grupper, förutom B negativ och positiv. 

Ingrid Engström, marknadsassistent, och Liza Håkansson sjuksköterska på Blodcentralen är några av de som åker runt och samlar in stockholmarnas blod med sina bussar.

– Det går ut ungefär 100 liter blod om dagen i Stockholms län. Det gäller alla sjukhus och behövs efter olyckor, operationer och inom cancervården. De behöver verkligen blod, säger Ingrid Engström.

− De vanligaste blodgrupperna är det väldigt låga nivåer på just nu. Det är därför vi bett om hjälp att göra ett litet upprop så att stockholmarna kommer.

Liza vill att fler stockholmare uppmärksammas på problemet och att fler förstår att det är ganska enkelt att hjälpa till - och rädda liv.

− Det är bra om människor som är blodgivare pratar med människor som de känner, sina arbetskollegor och så vidare, säger Liza.

Här kan du anmäla dig som blodgivare.


Fråga

Frågor och svar om att lämna blod

Blodprov. Foto: Fabrice Coffrini/AP, Dan Hansson/SvD/TT,
Blodprov.

1. Hur mycket blod lämnar jag varje gång?

  • 4,5 dl. Det är mindre än en tiondel av din blodvolym.


2. Tar ni några prover på mitt blod?

  • Ja. Blodcentralen kontrollerar alltid ditt blod, dels för din egen skull och dels för att ditt blod inte ska kunna skada mottagaren.

    Prover tas vid varje blodgivning för att upptäcka gulsotsvirus (typ B eller C), syfilis och HIV. Även ditt blodvärde testas. Blod från nya blodgivare testas även för HTLV I + II, virus som är sällsynta i Sverige men förekommer i andra länder.


3. Blir jag trött av att ge blod?

  • De flesta känner ingen skillnad. Nytt blod bildas ständigt. Efter cirka en månad finns normalt antal röda blodkroppar i cirkulation igen. Vita blodkroppar och blodplättar har återbildats inom ett dygn.


4. Hur ofta får jag ge blod?

  • Om du är kvinna kan du lämna blod högst tre gånger per år och som man fyra gånger.


5. Kan jag idrotta direkt efter blodgivningen?

  • Träna och motionera lätt går bra. Men om du tävlar bör du tänka på att din maximala förmåga är nedsatt veckan efter blodgivningen.


6. Hur lång tid tar det att ge blod?

  • Högst tio minuter. Sedan vill vi förstås bjuda på fika, så räkna med en halvtimme.

Källa: Geblod.nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista