Kassem Hamadé i Damaskus
Kassem Hamadé i Damaskus. Foto: Ali Laama.

Kassem rapporterar inifrån krigets Syrien

3:55 min

När andra journalister har flytt stannar Expressens reporter Kassem Hamadé kvar. I förra veckan kom hans intervju med ex-frun till IS högste ledare ut.

– Några dagar efter intervjun kände jag mig väldigt ledsen. Framförallt över det öde som drabbat deras sjuåriga dotter. Hon är helt oskyldig i det här, säger Kassem.

Det handlar om 28 åriga Saga al-Dulaimi som lämnat en av världens mest jagade män, terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Hon lever nu gömd nära gränsen mellan Libanon och Syrien, berättar Kassem i reportaget.

– Saga fick en chock när hon fick reda på vem han är. Hon visste ingenting om hans bakgrund när de gifte sig. Nu är hon rädd för att han ska försöka ta deras dotter, säger han.

Är du någonsin själv rädd när du är på plats i Syrien?

– Jag är rädd för att bli kidnappad eller skadad. Att bli dödad av en raket eller något sånt skrämmer mig mindre. Skillnaden är att jag kan åka hem när jag är klar. Det kan inte de jag träffar, säger Kassem.

I ett annat reportage i Expressen träffar Kassem Celine, 6 år, i Damaskus. Hon riskerar livet varje dag genom att gå i skolan. Var femte skola i Syrien är sönderbombad och många ligger mitt krigszoner.

– Hon sa att hon känner sig trygg av att stänga fönstret. Barn som har styrkan att leva mitt i krig och hantera det så här. Det ger mig styrka att fortsätta. Självklart ska jag vara där och rapportera, säger Kassem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista