Kostymören och designern Behnaz Aram.
Kostymören och designern Behnaz Aram. Foto: Tensta konsthall

Kläder som klassmarkör

2:04 min

Dina kläder kan avslöja mycket om dig som person. Kostymören och designern Behnaz Aram pratar om identitetsskapande och mode på Tensta konsthall.

Mode har historiskt sett varit en viktig identitetsmarkör. Det du har på dig kan säga något om din personlighet eller politiska övertygelse. I vårt samhälle uppmanas vi oss att uppfinna oss själva och jaget blir ett projekt. Men vad händer om vi vänder blicken?

Kostymören och designern Behnaz Aram deltar ikväll i ett öppet samtal på Tensta konsthall om mode, klass och spelet med identiteter.

Behnaz Aram tycker sig se en skillnad i hur människor förhåller sig till kläder idag jämfört med vilken roll kläder spelade på 1970-talet.

– På 60- och 70-talet var man mycket mer noggrann med hur man klädde sig. Man kanske inte hade Nike-skor och demonstrerade mot kriget i Vietnam, eller var vegan och hade skinnskor. Nu kan man göra allt det och det är inte lika svart-vitt. Idag tycker man mer, men klär sig inte alltid som man tycker, säger Behnaz Aram.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista