Ivar Martinsson utanför Cyklopen i Högdalen. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
1 av 3
Ivar Martinsson utanför Cyklopen i Högdalen. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
Inne i Cyklopen. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
2 av 3
Inne i Cyklopen. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
Puben i Cyklopen. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
3 av 3
Puben i Cyklopen. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.

Ivar vill se kulturhus i varje förort

4:21 min

Kulturhuset Cyklopen genomsyras av gör-det-själv-kultur och drivs icke-kommersiellt, enligt Ivar Martinsson som arbetar där. Hans dröm vore att konceptet sprider sig. 

I kulturhuset Cyklopen, det färgglada huset ett stenkast ifrån den stora skateparken i Högdalen, jobbar Ivar Martinsson.

Just nu sitter han på en av bänkarna på våningen ovanför den stora salen.

– Jag brukar kalla den här delen för gubbhyllan för det är här jag brukar hänga när det är konserter. Jag orkar inte vara nere med ungdomarna som dansar. 

Nedanför lagas det mat inför kvällens aktiviteter och runtomkring sitter både vuxna och barn och äter. I rummet ovanför pågår en föreläsning om husets arkitektur.  

Ivar berättar historien om hur föreningen Kulturkampanjen startade 2003 med syfte att skapa ett ställe för musik och kultur. Det hela började med en ockupation av Sveriges Televisions gamla lokaler på Östermalm.

Vi ville ha ett ställe fritt från kommersiella intressen. Vi blev dock utslängda därifrån. Vi hittade en ny lokal som vi kunde ockupera, men så blev vi utslängda igen. 

– Till slut var det någon som föreslog att vi skulle bygga ett eget hus. Efter förhandlingar med kommunen så fick vi till slut tillstånd att bygga ett hus där vi är nu. 

Ivar tar med oss runt i huset och visar hur det är konstruerat. De yttre väggarna är inspirerade av Tetris och gjord i samma slags material som Polisens säkerhetssköldar, så att det inte ska brinna ner igen.

– Den stora salen där konserterna och baren med köket är värmer vi bara upp vid behov. Vi kan få in 375 personer så det är inte så ofta det behövs. 

Han fortsätter att berätta om artisterna och musikerna som kommer till Cyklopen och spelar. Stället är öppen för de flesta typer av musik. Hittills har det varit mycket punk och reggae som spelas - men även techno och Hiphop. 

– Det är folk ifrån hela världen som kommer. Senast konserten var en punkkonsert med ett band från Kina, ett från Finland och ett från Sverige. Men det är klart att det är många lokala band som är här och uppträder. 

Ivar berättar att publiken på konserterna består av folk som brukar hänga på Cyklopen men också folk som följer banden som spelar. Dessutom brukar det komma många som bor i området och som inte vill åka in till stan.

– Men vi skulle gärna se att fler människor ifrån andra orter kommer hit också. 

På frågan om vilka som får spela här säger Ivar att Cyklopen vill att folk ska engagera sig mer än att bara spela. 

– Vem som helst, det är bara att höra av sig. Men vi har ett internforum där vi har en tråd där band som vill spela men inte arrangera har anmält sig och den listan växer hela tiden. Så det bästa sättet är att arrangera en konsert själv och vi kommer såklart att hjälpa till med det. 

När det gäller framtiden för Cyklopen säger Ivar att det är många saker som han hoppas på men att ta vidare arvet ifrån det här området är en av de stora drömmarna. 

– Jag skulle vilja se hela det här området som cyklopen finns i utvecklas mer, med till exempel restauranger och skateaffär och liknande.  Rågsved ligger ju bara en bit härifrån och vi vill gärna fortsätta att föra vidare arvet ifrån den klassiska lokalen Oasen. 

– En Cyklop i varje förort skulle vara drömmen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista