Kvinna tar insulinspruta för sin diabetes (arkivbild).
Kvinna tar insulinspruta för sin diabetes (arkivbild). Foto: Reed Saxon/TT

De lever med diabetes

3:46 min

Diabetes blir allt vanligare i Sverige. I dag lever över 400 000 svenskar med sjukdomen som uppmärksammas på Sergels torg idag.

Och de senaste 20 åren har typ 1 diabetes ökat med 50 procent. Samma typ som täbybon Elin Lintunen har. Hon fick reda på det när hon var tio år.

– Det var för jäkligt. Jag var tvungen att gå upp mitt i natten och ta sprutor. Och på kalas var det sockerfritt som gällde. Allt förändrades, säger Elin.

Senare i livet gjorde hon uppror mot insulinet som kan göra att man ökar i vikt.

– Jag slutade ta sprutorna och fick ätstörningar. Det var livsfarligt, berättar Elin som fick hjälp mot sina problem i tjugoårsåldern på Stockholms centrum för ätstörningar.

Solnabon Björn Kasper har den andra typen av diabetes, typ 2, och fick beskedet mitt i livet när han var 45 år. En sköterska uppmärksammade hans höga blodsockervärden när han skulle förnya sitt körkort.

– Det kan inte stämma, sa jag. Men det gjorde det, säger han.

Efter att behandlingen med kostråd och motion slutade att fungera ordinerades Björn piller.

– Jag kunde leva på rätt mycket som vanligt ändå. Men nu hoppas vi på att forskningen ska gå framåt på t.ex insulinfronten. Det ligger nya mediciner i "röret" som man säger.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista