Said Karlsson.
Said Karlsson. Foto: Privat.

Fler jobbar ihjäl sig i Japan

3:35 min

Tänk dig att du jobbar så hårt att du dör av en hjärtattack eller stroke. I Japan kallas det här fenomenet för karoshi och nu ökar fallen.

– Jag har vänner som får sitta kvar på kontoret i flera timmar bara för att nån kund eventuellt ska ringa, säger Said Karlsson, Japankorrespondent och fotograf som bor i Tokyo sen 2008.

Under förra året så nådde antalet fall där folk sökt ersättning för karoshi rekord i Japan, med nästan 1500 fall, skriver Dagens Nyheter. Och det är ett nytt rekord.

– Lite förvånad är jag nog. Folk snackar mer om karoshi nu och det känns som att myndigheter börjat ta det mer på allvar, säger Said.

Den senaste veckan har japanska myndigheter kommit med förslag att sänka maxgränsen för övertid som folk får jobba från 100 till 80 timmar i månaden. Men undersökningar visar att gratis övertidsarbete också är ett utbrett fenomen i Japan.

– Det är annorlunda än i Sverige. Här kräver man inte sin rätt. Man gör som man blir tillsagd. Annars är man en dålig människa, säger Said.

Man brukar säga work hard, play hard. Hur kopplar Tokyoborna av?

– Många japaner går in helhjärtat för det dom gör. Oavsett om det gäller att sitta kvar på kontoret eller gå ut och dricka öl. Så de är ofta väldigt seriösa med sina fritidsintressen också, säger Said.

Men att detta skulle vara en unikt japansk företeelse stämmer inte. Även i Sverige är kopplingen mellan hjärtsjukdom och stress välkänd.

– Vi måste också bli bättre på att tacka nej på jobbet. Ta inte på dig för mycket bara för att det går bra just nu, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista