Vännerna från Pakistan bär solglasögon för första gången.
Vännerna från Pakistan bär solglasögon för första gången. Foto: Lisa Friberg/Sveriges Radio.

Använder solbrillor för första gången

2:48 min

Ahmed och Monib kommer från soliga Pakistan. Men det är först under semesterresan i Stockholm som de använder solglasögon.

– Man ser världen på ett annat sätt genom solglasögonen, säger Ahmed och Monib från Pakistan.

De båda vännerna kom till Stockholm under förmiddagen som en del i sin stora Europaresa genom Tallin, Helsinfors, Stockholm, Oslo och Amsterdam, Berlin och Barcelona.

– Det blir mer bekvämt och avslappat med solglasögonen.

För att ni är mer anonyma?

– Ärligt talat är det här första gången jag använder glasögonen, säger Ahmed och skrattar. Jag har aldrig ägt ett par solglasögonen. Jag köpte dem igår och bär aldrig solglasögonen annars.

Hur upplever du det?

– Första erfarenheten är att miljön är lite annorlunda när det är soligt - det går att titta lite intensivare och det gillar jag. Sen gillar jag anonymiteten. 

Solglasögon, liksom dunkel belysning, ger personer en falsk känsla av anonymitet och ökar risken för själviskt beteende, enligt en undersökning  från universitetet i Toronto.

I studien fick försökspersoner - vissa med solglasögon och andra med glasögon med fönsterglas - fördela en summa pengar mellan sig själva och en annan person. De som försetts med solglasögon gav konsekvent mer pengar till sig själva.

Ahmed bär att par svarta solglasögon i pilot-modell. Han köpte dem i en tax free-shop och slog till på mindre än en minut. 

– Jag var inte så noga. Jag bara tog några, säger han.

Monid, däremot, är lite mer rutinerad.

– Pappa brukade bära likadana glasögon och jag tyckte att de var coola. Jag har ett par med grönt glas, så jag köpte ett par semesterglasögon med blått glas som gör vardagen mer spännande. Men nu ser jag mer ut som en turist, säger han och skrattar.

I Ahmeds och Nonids hemland Pakistan är det soligt nästan jämt.

– Där är det helt tvärtom. För oss är mörkt väder bra väder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista