Fotomontage löpcoach Jessica Didriksson och löparen Victor Norgren.
Fotomontage löpcoach Jessica Didriksson och löparen Victor Norgren. Foto: Fredrik Wannerstedt och Privat.

Högsäsong för stockholmslopp

2:51 min

Springtime is here. 27 stycken lopp på två månader erbjuds löpsugna i länet. Victor Norgren är en av de som älskar att springa.  

– Man träffar mycket folk. Och så får man de här hornen i pannan när man får på sig en nummerlapp.

Det säger Victor Norgren, amatörlöpare, som sprungit både Stockholm Marathon, Ultravasan (alltså Vasaloppets 9 mil till fots) och Lidingöloppet för att nämna några få.

– Ultravasan var inte jättekul hela tiden. Och efteråt gjorde det ont i kroppen i flera dagar. Men sen kom känslan krypande. Jag kanske kan förbättra tiden, säger Victor Norgren.

Victor gillar att springa lopp för att det är socialt och taggar en att få bättre resultat än vid träning.

– Det är lite enklare att tända till då. Vid träning så är det mer att man njuter och filosoferar och tänker på annat när man springer, säger han.

Men för dig som tycker att löpning är mer förknippat med kramp i låren, pinsamt flåsande i snigelfart och blodsmak i munnen så har löparcoachen Jessica Didrikson ett tips om du ändå vill komma igång.

– Vi brukar säga att man ska börja med att springa i 5 x 1 minut. Gå en minut mellan varje löpning och upprepa det minst en gång i veckan så är du på god väg, säger hon.

För börjar du med att tokköra finns det en risk att kroppen inte hänger med, menar coachen.

– Det är inte bara hjärtat som ska orka. Muskler, ligament och senor behöver också tid att vänja sig och det tar lite tid. Börja långsamt och stegra är mitt tips, säger Jessica.

Sugen? Här hittar du länets löptävlingar i april.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista