Tony Rubin.
Tony Rubin. Foto: Tony Sjöman

Graffitin tog Tony till Brooklyn

2:30 min

Från Bergsjön till Brooklyn. Tony Rubins konst har slagit stort i graffitins hemkvarter. I morgon släpps hans bok.

– New york-borna älskar att prata. Det tar mycket tid. Sen måste jag måla väldigt fort, säger Tony Rubin som är lite nervös för boksläppet som är hans första.  

I morgon når Rubin: Scandinavia / New York de svenska bokhandlarna. Resan från Göteborgsförorten Bergsjön till det stora äpplet har gått i etapper och Tony har besökt staden sen slutet av 90-talet.

– Att växa upp omgiven av betong var väl det som väckte nåt i mig. Jag har alltid känt dragningen hit, säger Tony på telefon från sin ateljé där han även förbereder för sin första soloutställning i New York.

I Stockholm är nolltoleranspolitiken mot graffitti borta. Det finns fler lagliga väggar nu. Men i offentliga rummet är det fortfarande ovanligt med beställningsjobb för graffittimålare.

– Det är annorlunda här. Det finns jobb. Trots att det är både nolltoleransens och graffitins hemstad, säger Tony.

Hur skulle du beskriva din konst för någon som aldrig sett den?

– Ja, men som ni sa testbilden på teve är ett bra exempel. Men det roliga är att alla ser olika saker i den. Och de pratar gärna om det, säger Tony.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista