Emelie Halltoft och Niklas Svensson
Emelie Halltoft och Niklas Svensson Foto: Lars Aden Lisinski/ Sveriges Radio

Så får du pengarna att räcka längre

2:52 min

Är du bra på att spara pengar, eller vänder och vrider du på slantarna i slutet av månaden? Oavsett bör du ta del av Emelie Halltofts och Niklas Svenssons ekonomitips.

Det är löningsdag och morgongänget tog tillfället i akt och fick råd av privatekonomer. Emelie Halltoft och Niklas Svensson från Ung privatekonomi gästar studion.

− Förutom att sätta en budget så gäller det också att hålla koll över tid, antingen manuellt genom att skriva upp vad man lägger pengar på eller genom en app, säger Niklas Svensson.

Gör ni verkligen en budget varje månad?

− Jag gör det. Jag brukar också alltid föra över allt som jag vill spara, säger Emelie Halltoft och menar på att det på det viset blir lättare att spara pengar.

P5 STHLM:s programledare Farzad Nouri berättar sin taktik. När lönen kommer betalar han sina räknar, sen spenderar han pengarna på det han känner för, och de pengar som är kvar på kontot den 24:e sätter han inte på ett sparkonto.

– Det blir så mycket lättare för dig att ta de där pengarna och gå på bio, eller fest eller vad det än är, säger Niklas Svensson. 

– Men det är ju exakt det jag vill, utbrister Farzad.

Privatekonomerna tipsar om att ha ett automatiskt månadssparande, via autogiro.

– Jag tror ju att du har något som du drömmer om i framtiden, som du vill lägga pengar på. Då behöver du inte ens se de där pengarna utan de dras så fort lönen kommer in, säger Niklas Svensson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista