Rebecca Lennartsson
Forskaren Rebecca Lennartsson om dåtidens prostitution. Foto: Claudio Bresciani / TT och Sveriges Radio

1800-talets prostitution påverkade alla kvinnor

"Man var ålagd att följa ett reglemente"
7:31 min

En ganska okänd del av Stockholms historia handlar om torskar och sexköp. På 1800-talet sågs prostitutionen som ett nödvändigt ont och var laglig.

– Alla kvinnor som försörjde sig på att sälja sex skrevs in på Prostitiutionsbyrån, den låg i Gamla stan. Där fick de besikta sig två gånger i veckan. Det var väldigt reglerat hur de skulle ta sig dit eftersom det låg nära slottet, berättar Rebecka Lennartsson som forskar i etnologi och jobbar på Stockholmia - stadens förlag vid Stadsmuseet som har forskat på just Stockholms prostitutionshistoria.

Var man sjuk skickades man till ett kursjukhus eftersom staten ville få bukt med könssjukdomar som syfilis. Men det var också ett sätt att reglera kvinnorna.

– Man var ålagd att följa ett speciellt reglemente. De fick inte vara ute efter elva på kvällen, de fick inte gå i grupp, de fick inte gå för fort eller långsamt, inte klä sig uppseendeväckande, berättar Rebecca Lennartsson.

Reglerna var omöjliga att följa och det utvecklades kodsystem. Reglementet fick effekter för alla kvinnor i Stockholm.

– Man skulle helst inte röra sig själv på stan. Det påverkade alla kvinnors situation.

Det gjordes utredningar och ett av dilemmana var att kvinnorna skulle få för sig att de inte var nyttiga samhällsmedborgare.

– De fick inte bli stolta och tycka att de fyllde någonslags samhällsfunktion samtidigt som man tyckte att det var det de gjorde. Man resonerade på samma sätt som man gjorde med smuts.

– Det fanns bordeller fast det inte var lagligt. Det vanligaste var partihotell. Man kunde hyra rum för en halvtimme. Där Gallerian ligger idag låg det sju stycken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".