Linus Fremin och Bruce Springsteen
Linus Fremin och Bruce Springsteen. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Owen Sweeney.

Protester mot toalettlag ger effekt

"De har förlorat miljoner"
3:00 min

Bruce Springsteen, Bryan Adams och sen Pearl Jam. Nu verkar protesterna mot North Carolinas nya delstatslagar ge resultat.

– Guvernören har redan tagit tillbaka den del av lagen som gällde att hbtq-personer inte kan anmäla sin arbetsplats för diskriminering, säger Linus Fremin, journalist, till P5STHLM.

Men den hårt kritiserade nya delstatslag som inte tillåter personer att använda offentliga omklädningsrum och toaletter som inte matchar det kön som står i deras födelseintyg finns alltså kvar.

Toalettlagen som den kallas ses som ett hårt slag mot HBTQ-communityn och mot transpersoner i North Carolina. Över hundra liknande förslag är nu på gång i tjugotvå delstater, hävdar Linus.

– Det är väldigt allvarligt. Många vill ta ställning, säger Linus och menar samtidigt att amerikanerna är mer öppna för hbtq-frågor idag än för tio år sedan.

Inte bara artisterna bojkottar delstaten. Los Angeles är en av fyra städer som förbjudit sina tjänstemän att göra officiella resor till North Carolina. Och storföretag som Paypal har dragit tillbaka sin business i delstaten.

– Och pratar vi stora artister som Springsteen eller Pearl Jam innebär en inställd spelning att delstaten förlorar miljoner i intäkter. Så det är klart att det känns, säger Linus Fremin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".