Programledaren Alexandra Pascalidou.
Pressbild på programledaren Alexandra Pascalidou. Foto: Janne Danielsson /SVT

Alexandra ger tiggarna en röst

"De framstår som fullkomligt känslokalla"
2:40 min

Journalisten Alexandra Pascalidou träffar människorna som tigger på våra gator i SVT:s serie Vi kallas tiggare

– Den rasistiska ryktesspridningen gör alla romska tiggare till maffia, till kriminella. De framställs som fullkomligt omänskliga och känslokalla när de lämnar sina barn av ren glädje och utnyttjar oss när de sitter på kall asfalt hela dagarna och väntar på våra allmosor. Det är världens fattigaste maffia.

Serien Vi kallas tiggare är en dokumentärserie om några av de människor som tigger på Stockholms gator. Många har åsikter om tiggare. Men hur många av oss har verkligen pratat med någon av dem?

– Det värsta med fördomar är att man är ganska omedveten om dem och ofta umgås vi med kloner som tänker som oss och då blir ens tankar och föreställningar aldrig ifrågasatta. Därför är mångfald så bra, sa Alexandra Pascalidou när hon gästade P5 STHLM.

Alexandra Pascalidou får tusentals brev med anledning av serien - de flesta med kärlek och hyllningar.

Idag har Alexandra fortfarande kontakt med några av personerna hon mött under seriens gång.

– Jag tänker på dem varje dag nu när jag går hem - de som jag vet bor i de här kyffena långt ifrån sina barn.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".