Mathilda Lindgren
Mathilda Lindgren. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Mathilda vill lösa världens konflikter

"Forskning visar att det är väldigt kraftfullt"
2:20 min

Doktoranden Mathilda Lindgren vid Uppsala universitet tittar på hur man genom medling arbetar för att lösa väpnade konflikter i världen.

Vi lever i en tid då vi dagligen hör rapporter om krigssituationer och väpnade konflikter runt om oss i världen. Något vi inte lika ofta hör om är hur man genom diplomatiska ansträngningar arbetar för att lösa konflikter i världen.

Vilka metoder finns, vilka är medlarna och hur går det till? Stockholmaren Mathilda Lindgren är doktorand vid Uppsala universitet och fokuserar på medling i väpnade konflikter.

− I juridiska situationer är det mer strukturerat. Men i väpnade konflikter är det helt upp till alla olika aktörer och allt är en förhandling, säger Mathilda.

Medlarens roll är att försöka skapa ett utrymme för konfliktparterna att förstå varandras perspektiv och hitta en gemensam väg framåt. 

På frågan hur det går till när de olika parterna, som tycker olika, får en medlare är hon snabb i sitt svar.

− Oftast kommer en potentiell medlare och frågar om de behöver hjälp. Alltså informellt. Det händer ju mycket mer än vad vi ser, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".