Hon är Sveriges första kvinnliga hockeyagent

2:13 min

37-åriga Nina Wennerström från Stockholm sticker ut i listan över Sveriges hockeyagenter. Av 44 agenter är hon ensam kvinna.

Även internationellt sett är Nina Wennerström unik. Av de runt 400 hockeyagenterna är hon den första kvinnan i som driver sitt eget agentföretag, skriver Expressen.

Att vara agent innebär att Nina Wennerström reser runt med stora sportstjärnor. Hon ska maximera spelarnas marknadsmöjligheter och kombinera deras karriärer - frågor om exempelvis sponsorer och kontrakt - med deras privatliv.

– Jag saknade den här kopplingen mellan sport och affärer. Det var när jag läste en bok av grundaren till världens största sportagentur, IMG, som drömmen väcktes, säger Nina Wennerström.

Nyligen blev Nina certifierad agent. Men för att bli det fick hon gå igenom en rad tester.

− Till att börja med måste du ha jobbat med idrottare och deras ekonomiska angelägenheter i minst två år. Sen måste man gå igenom en utbildning och klara ett prov, berättar hon.

Provet är inte det lättaste.

− Du ska förstå dig på regelverk, juridiken, försäkringar, kollektivavtal och standardavtal och det ena och det andra. Så det är lite att ta sig igenom, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista