Damien Eie. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
Damien Eie. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.

Han har vigt sitt liv åt elektronisk musik

"Drivkraften lämnar inget utrymme för annat"
3:04 min

Stockholms undergroundscen har ett bra rykte ute i världen, enligt Damien Eie. Men han tycker samtidigt att den begränsas av de tillstånd som krävs för klubbandet.

En av centralfigurerna i Stockholms elektroniska undergroundscen är Damien Eie. Sen Kväll i P5 STHLM träffar honom utanför utanför Gallleri Koloni - ett övergivet kontorskomplex i Marievik där lokalerna håller på att förvandlas till en klubb och caféverksamhet.

– Här inne är tanken att vi ska kunna ställa ut olika konstnärer, köra DJ-Skola och annan kulturell verksamhet. 

Damiens intresse började för elektronisk musik började på tidigt nittiotal. 

– Jag besökte klubben Bat Club i Stockholm och såg människor dansa till housemusik på högtalarna där och sen dess var det ingen återvändo. 

Han började att arrangera fester tillsammans med gäng kompisar varav många är verksamma inom scenen än idag. 

– Vi kände att vi kunde göra det bättre än vad som gjordes då helt enkelt. Första festen gick dock minus för oss personligen men det gjorde inte så mycket.

Damien berättar att det fanns en naivitet när scenen drog igång men att den har mognat idag. 

– På den tiden fanns det knappt mobiltelefon eller internet så det här med att nå ut till folk var svårare. Man fick jobba mycket med flyers och biljetter hos specifika skivaffärer men människorna hittade ändå till festerna. 

Idag ser det annorlunda ut.

– Stockholms undergroundscen är både trevlig och framåtsträvande. I och med hela Swedish House Mafiahysterin för några år sen så fick en massa nya människor upp ögonen för den elektroniska dansmusiken och en del av de människorna har letat sig vidare och upptäckt vår scen.

Musiken som driver scenen är oftast techno men även house och trance på vissa fester och informationen går genom sociala medier och maillistor. Arrangemangen sker i föreningsform och alla klubbesökare är medlemmar.

– Vi är ju intresseföreningar som skapar event åt våra medlemmar idag . Det gör också att vi får rätt bra feedback på det vi gör samt att vi kan beräkna intresset för hur stora fester vi kan göra. 

Damien berättar att det arrangeras fester runtom i hela Stockholm och på frågan om hur han hittar alla lokaler och ställen svarar han så här:

– Det är bara att sätta på promenadskorna och gå runt och leta. Jag har gått ett par varv runt jorden vid det här laget. Sedan får vi mycket tips från folk om lokaler också. 

Begreppet underground i dag handlar mer om själva verksamheten än musiken. 

I dag kan du ju hitta i princip all musik på internet så för oss handlar det mycket om att hitta nya lokaler men också om att få ha friheten att dansa och gå ut när man vill, hur länge man vill. 

Han förklarar om hur publiken ser ut och att Stockholms undergroundscen har ett bra rykte ute i världen. 

– Det är Stockholms befolkning i ett nötskal. Alltifrån förortskids till advokater. Stockholms publik är så mycket mer världsvana än vad våra tillstånd för att driva klubbar och arrangera fester är. Stockholm skulle kunna vara världens bästa stad att klubba i om vi inte hade dessa morallagar från 70-talet.

Att arrangera fester och spela i över 20 års tid har gjort att Damien har fått prioritera bort andra saker.

– Det är klart att det här intresset har gjort att jag har fått välja bort andra saker. Men jag ångrar ingenting. Jag har bara varit glad över att få sprida den här musiken och kärleken. Om jag kan göra en människa glad med det jag gör så har jag uppnått mitt mål. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".