Tino Karazeimbekis och Omar Ramadan. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.
Tino Karazeimbekis och Omar Ramadan. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio.

Klubben ändrar musik om gästerna pillar med mobilen

Omar Ramadan: Mobilen är musikens största konkurrent
5:17 min

I Sen Kväll i P5 STHLM träffar vi Omar Ramadan och Tino Karazeimbekis som berättar om musiklivet på nattklubben Colosseum. 

Runtom i hela Stockholm finns det massor av nattklubbar som inte har en hårt definierad musikprofil utan vars musik är designad för att passa så många som som möjligt och för många är dessa ställen ett av dem.

Ett av alla dessa ställen är nattklubben Colosseum och ikväll beger sig P5 STHLM dit för att kolla in hur musiklivet ser ut där. 

I hörnet i en stor svart soffa inne vid det stora dansgolvet sitter nattklubbschefen Omar Ramadan och DJ'n Tino Karazeimbekis. Båda har jobbat på Colosseum i princip sedan det öppnade och Omar berättar om hur. 

– Jag tror att våra gäster har ganska stor kunskap om musik men det handlar inte om att spela smal musik här utan musik som får gästerna på gott humör. 

Omar berättar att han satsar på egna DJ's istället för att locka med stora namn. Alla som spelar på Colosseum kontinuerligt får börja på ett av de mindre rummen för att sedan förtjäna sin plats på det stora dansgolvet. 

På många klubbar i stan så har jag sett folk ta in stora namn som spelar men jag har också sett hur DJ's där spelar mer för sin egen skull och hur en del av publiken inte verkar ha särskilt roligt. För oss känns det då bättre att ha DJ's som vet att deras uppgift är att få så mycket folk som möjligt att dansa och ha roligt. 

Som nattklubbschef är hans roll att se till att folk hela tiden är på bästa humör. Märker han att folk står och håller på med mobilen måste det ändras. 

– Mobilen är en hård konkurrent. Märker jag att det är för många som håller på med den istället för att dansa så måste DJ'n spela bättre musik helt enkelt. 

Tino intygar att det är så det går till men menar att det är en del av jobbet. 

– Det känns ju inte så kul att få den där knacken på axeln i stunden men då är det bara att bita ihop och försöka byta musikaliskt spår så att man får med sig folket på dansgolvet. 

Han fortsätter med att berätta om vilken typ av musik som faktiskt spelas:

– Det kan vara allt möjligt men generellt så spelar vi bred dansmusik inne på stora golvet, schlager i baren och soul och RnB inne i loungen. Men på det stora golvet kan man variera lite också, ibland så får man spela någonting hyperkommersiellt för att få igång publiken för att sedan lyckas leda in den på något smalare. Det vi saknar är rocken men den kommer. 

Omar berättar att även om musiken är viktig så är det så många andra saker som hans klubb fokuserar på.

– För oss så är det viktigaste att gästerna har kul och att alla kan relatera till musiken på något sätt. Så om man ser på det så är musiken kanske 40-50 procent av vad som gör det här stället. 

På frågan om det bästa musikaliska minnet så svarar Omar att det sker varje kväll. 

– Vi avslutar alltid med en nostaligisk låt från till exempel Djungelboken och då brukar vakterna dansa ut gästerna samtidigt som alla applåderar och sjunger med. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".