Luis Lineo och Joachim Kerpner.
Luis Lineo och Joachim Kerpner. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio.

Stora skillnader längs röda linjen

"Det kan leda till våld"
2:54 min

Visste du att Karlaplansborna tjänar nästan tre gånger så mycket som folket i Sätra? Aftonbladet har gjort en klassresa i en splittrad stad.

– Jag tror att fler journalister måste göra andra sorts reportage än något slags safari till förorten. Det måste bli riktiga möten med en mening.

Det säger Luis Lineo som kom till Sverige 1988. Och har växt upp på röda linjen på olika platser från Hallunda till Gärdet. I reportaget beskriver han sin egen klassresa.

– Det första ordet jag lärde mig var tunnelbana, säger Luis.

Du sitter i förarhytten på tunnelbanans röda linje 13, stannar vid varje station och träffar människor som berättar om sina utmaningar och drömmar i livet.

Visste du till exempel att Fittja är singelotätast på hela linjen? Här är bara var fjärde person ogift.

Under resans gång får du fakta om hur det ser ut med arbetslöshet, inkomster och röstande från Norsborg till Ropsten. Ju längre norrut du kommer desto högre löner, valdeltagande och utbildning har människorna.

Så ser Aftonbladets interaktiva reportage ut.

– Vi tyckte det var viktigt att visa på de här skillnaderna. Sen måste man ju säga att många i t.ex. Bredäng lever ett lika bra liv som någon inne i stan, säger Joachim Kerpner, reporter på Aftonbladet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".