Jamala från Ukraina
1 av 2
Jamalas segern innebär Eurovision i Ukraina. Foto: Sergei Chuzavkov/TT
Kateryna Kostrova.
2 av 2
Kateryna Kostrova. Foto: Privat.

Säkerheten för Eurovision-fans ifrågasätts

Kateryna: "Polisen skyddade oss inte"
4:14 min

Ukraina är ett av de länder i Europa som är mest fientliga mot HBTQ-personer. Nu känner många oro inför nästa års Eurovision Song Contest.

Stockholm håller på och städas upp efter Eurovision Song Contest i helgen. Flaggorna och tälten har plockats ner och övergångställena i city blippar som vanligt igen.

Nästa år kommer tävlingen hållas i Ukraina - ett land som har rankats som 44 av 49 vad gäller trygghet för just HBTQ-personer. Senast för ett par månader sen attackerade omkring 200 högerextremister ett tiotal att representanter för HBTQ-rörelsen som deltog på en rättighetskonferens i Lviv i Ukraina.

Inom HBTQ-communityt finns många trogna fans av Eurovision - fans som alltid finns på plats när den stora finalen ska hållas. Och frågan är om man kommer att kunna känna sig trygg?

Ukrainas vinnare, Jamala, fick den frågan på presskonferensen efter segern i lördags och svarade "självklart". Men alla är inte övertygade.

Det är inte trevligt naturligtvis. Men det gör det ännu viktigare för mig som homosexuell att åka dit, säger Henrik Brodin från Stockholm.

Henrik har redan bokat resa till nästa års Eurovision. Han har bokat hotell i tre olika städer i Ukraina för att vara helt säker på att hamna rätt.

I mars var Kateryna Kostrova på plats i Lviv i östra Ukraina när Equality-festivalen attackerades av högerextremister.

– Polisen försvarade oss inte. Dessutom ville de att hela festivalen skulle nekas att få tillstånd från början, säger Kateryna Kostrova, journalist och HBTQ-aktivist i huvudstaden Kiev.

Men läget är annorlunda i Kiev menar hon. Och hon hoppas på att ESC-värdskapet i landet ska sätta ännu mer ljus på det arbete med HBTQ-frågor som redan är på gång.

– Här i Kiev samarbetar politikerna med olika intresseorganisationer och polisen försvarar våra events. Jag hoppas på ännu mer av den varan framöver, säger Kateryna.

Kommer Ukraina vara säkert för hbtq-besökare till ESC nästa år?

– På offentliga platser tror jag att polisen kommer kunna garantera säkerheten. Men för de som lever här som hbtq-personer så kan livet vara svårt, säger hon.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".