Robert "Bob" Athil utanför P5 STHLM:s studio på Drottninggatan.
Robert "Bob" Athil utanför P5 STHLM:s studio på Drottninggatan. Foto: Madeleine Rollenhagen/Sveriges Radio

Robert Athil: Rastafaris hälsar på varandra

Stockholmaren Robert Bob Athil är rastafari och upplever att alla inom religionen har ett speciellt band där man respekterar och hälsar på varandra. 

Robert "Bob" Athil säger att religionen rasta funkar som många andra religioner med olika inriktningar och att man får respektera och acceptera en mångfald inom varje religion eller trosbekännelse som finns på jorden. 

Robert upplever och känner ett band till andra inom rastafarireligionen. 

– Jag kan gå precis varsomhelst på jorden och se tusen dreadlocks och sen tre eller fyra rastas, vi ser varandra, det är som ett band vi har. Jag kan inte förklara. 

Du kan inte bara gå förbi?

– Nä, inte ens chans. Så fort en rasta ser mig och jag ser en rasta - då vet vi att vi är rasta. Det är män och kvinnor, vi har ett band som är ärligt.

– Vi tycker att man bör uppföra sig, va snäll och kärlek.  

Som rasta kan man inte göra och bete sig hur som helst, tycker Robert. 

– Man kan inte ha dreadlocks och göra vad som helst i samhället, tycker jag. Man representerar oss andra. Gör jag något dumt , då kommer folk att tänka 'folk med det där håret'. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".