Ingmari Pagenkemper.
Chef över Mosebacke och Kägelbanan. Foto: Tom Hansen/Sveriges Radio

Ingmari Pagenkemper hyllar musikens eldsjälar

Gillar klubben Under bron
5:48 min

Ingmari Pagenkemper är boss på Södra Teatern och har under sin långa karriär ständigt haft ett finger med i spelet i Stockholms musikliv.

– Jag frågade personen som var musikansvarig på Lydmar om han behövde en assistent och då sa han att jag kunde få hela jobbet. 

Ingmari Pagenkemper skrattar till när hon berättar om hur hennes karriär i Stockholms musikliv började på allvar i och med jobbet som musikansvarig på Lydmar Hotell.

Hon är ett välkänt ansikte i Stockholms musikliv och är sedan drygt tre år tillbaka vd och konstnärlig ledare för Södra Teatern som även innefattar Mosebacke Etablissement och Kägelbanan.

– Jag hade tur men fick också jobba väldigt hårt. Jag är samtidigt medveten om vilken unik position det var att jobba på Lydmar. Jag fick i princip obegränsad budget men jag fick också göra precis allt själv. 

Hon är noga med att berätta att hon tycker att hon hade väldigt bra ekonomiska förutsättningar, inte minst i jämförelse med andra.

– Det är så många som kämpar och sliter med att få ihop sina arrangemang så där var jag väldigt privilegierad. 

Efter några år gick Ingmari vidare till att arbeta på band annat Berns och där rådde det helt andra ekonomiska förutsättningar, men också helt nya utmaningar:

– På Lydmar var det ändå lite skyddad verkstad, det var när jag kom till Berns som de verkliga vinstkraven började komma. Men det var tack vare de åren som jag fick kunskapen och erfarenheten att arbeta som VD. 

Men ett vd-arbete innebär väldigt mycket pappersarbete och räknande på ekonomin och det är inte alltid hon har tid att jobba mer med det kreativa innehållet i Södra Teaterns program. 

– Det roligaste med det här jobbet är när man har lyckats få ihop ett event trots begränsade medel och man märker att det går runt. 

Vi pratar också om det här med hur det ligger till med jämställdheten i branschen. Ingmari berättar att det fanns väldigt få kvinnor på musikaliska maktpositioner då. Hon förklarar även reaktionerna från etablissemanget när hon började: 

När jag började så var det lite armarna i kors, nu ska vi se vad hon levererar. Men samtidigt så kände jag ändå inga människor så jag brydde mig inte om vad folk sa utan körde på. 

Ingmari tycker ändå att jämställdheten ser bättre ut i vissa delar av branschen idag, mycket tack vare att tekniken har blivit billigare.

– Idag har det blivit mycket mer demokratiskt i och med att folk kan sitta hemma och lära sig att DJ:a eller skapa musik utan att behöva ta ett banklån. Det gör att det är fler som håller på idag så är det naturligtvis fler tjejer idag som är aktiva inom musiklivet. 

Men hon ser ändå att det finns glastak kvar, främst inom andra delar av musikindustrin än artistbranschen och Ingmari har ett råd som hon brukar ge till sina adepter. 

– Det enda sättet att jobba hårt, skaffa sig kunskap och lära sig att inte ge sig. 

När det kommer till utvecklingen av Stockholm som musikstad ur en arrangörssynpunkt så menar Ingmari att det finns väldigt många människor som inte vill att det ska låta i Stockholm och att det gör det svårt.

– Stockholm har blivit en intressantare musikstad än för 5-10 år sen men det är en daglig kamp med myndigheter och fastighetsägare och det kräver fruktansvärt mycket kraft och energi som man hellre skulle lägga på innehållet.

På frågan om vad det är som ändå har gjort att hon tycker att Stockholms musikliv är bättre så svarar hon: 

– Eldsjälar. Folk som har gett sig fan på att det ska gå att driva klubb - svartklubbar, klubbar som till exempel under bron - men också att klubbarna tar mer socialt ansvar.

– Sedan tycker jag även att Stockholms Stad gör ett bra jobb med Kulturfestivalen. 

För hennes egen del är några av sommarens musikaliska höjdpunkter konserterna som hon anordnar.

– Jag ser mycket fram emot att få se till exempel Petter, Lisa Nilsson och Dag Vag här på Mosebacke. Dessutom skall jag och Miss Inga köra ett icke-traditionellt midsommarfirande. Det blir några överraskande element som det kan bli när en tyska och en transa hostar. I övrigt så älskar jag allt som anordnas på Skeppsholmen och ser fram emot att hänga på Slakthusets terass eller att hänga på trädgården. Det finns så mycket roligt i Stockholm att göra. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".