Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao 2013.
Björn Dixgård och Gustaf Norén på Bråvallafestivalen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sanningen bakom Mando Diaos splittring

1:04 min

Officiellt splittrades bandet från Borlänge för att Gustaf Norén hoppade av. Men enligt Norén är sanningen en annan.

Bandet släppte sitt första album 2002, och i somras slog nyheten ner som en bomb för fansen. "Mando Diao splittras" var rubriken i Dalarnas Tidningar, "Gustaf Norén lämnar Mando Diao" kunde man läsa i både Dagens Nyheter, Gaffa och Kulturnytt i Sveriges Radio.

Men sanningen var en helt annan enligt Gustaf Norén.

– Jag ville inte skriva skivkontrakt och då skickade de ut ett pressmeddelande om att jag hade slutat, säger han.

Kontrakten för alla medlemmar i Mando Diao närmade sig slutet. Sångaren och låtskrivaren Gustaf Norén var inte emot att skriva nytt kontrakt, men ville inte stressa.

– Jag ville ta det lugnt.

När det började dra ihop sig för en spelning valde skivbolaget Sony Music att gå ut med ett pressmeddelande där det stod att bandet hade splittrats och att Gustaf Norén hoppat av.

– Jag tyckte inte att vi kunde ställa oss på en scen när vi inte visste hur vi skulle bete oss i framtiden, så där uppstod en konflikt.

Enligt pressmeddelande hade bandmedlemmarna "olika visioner" och Gustaf Norén gick aldrig ut och berättade vad som faktiskt hade hänt.

– Jag var tvungen att uttala mig utifrån pressmeddelandet, som jag inte ens hade godkänt. Det gjorde det komplicerat för mig. Men det rimliga är att säga att jag fick sparken.

Sony Music och bandets management har avböjt att kommentera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista