tatsminister Stefan Löfven hälsar på Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (i bakgrunden MP:s språkrör Isabella Lövin och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt)
1 av 2
tatsminister Stefan Löfven hälsar på Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (i bakgrunden MP:s språkrör Isabella Lövin och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt). Foto: Jonas Ekströmer / TT
Niklas Berglind. Foto: Eva Ericsson.
2 av 2
Niklas Berglind. Foto: Eva Ericsson.

Politiker klär sig mer likt

"Inga mer sandaler och ryggsäck"
2:16 min

Igår var det partiledardebatt - en riktig catwalk för de folkvalda. Men hur mycket gör kläderna politikern? Stylisten Niklas Berglind har svaren.

– Jag tror att vi går mot ett allt mer likriktat mode för politiker. Dagarna då miljöpartister hade ryggsäck och fotriktiga sandaler är över, säger Niklas Berglind, stylist och bloggare på Metro Mode.

Tanken är att kläderna och stilen inte ska stå i vägen för budskapet. Ett tips han också brukar ge till sina politikerklienter.

– Idag kan alla ha röd slips och till och med finansvalpar gå slipslösa. Det är svårare att hitta tydliga partimarkörer i politikernas kläder idag, säger Niklas om partiledardebatten igår.

I helgen har det varit en hel del snack om den Aftonbladets krönika som går ut på att miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin hade för taskig styling och behövde klippa sig och langa på lite mineralpulver i samband med en tv-intervju från Istanbul. Att journalisten Kerstin Weigls krönika betygsätter en kvinnlig politikers utseende på det här sättet har gjort folk förbannade i sociala medier.

"Tröttsamt sexistisk", skriver en på twitter.

"Kan vi prata politik nu eller måste hon borsta håret först?" skriver en annan.

Men Niklas är inte förvånad över att en politiker granskas för sitt utseende.

– Det ingår i jobbet, säger han.

Det har surrats en del om att Jimmie Åkesson fixat tänderna. Hur tror du det kan påverka förtroendet?

– Det tror jag mer är en personlig grej för honom. I Sverige är vi rätt toleranta med småskavanker, säger Niklas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".