Alexander Catalan.
Alexander Catalan. Foto: Privat.

Möglig kåda en av sommarens innedofter

"Trädet måste dö"
2:27 min

Apelsinblomma, oud-trä och rosépeppar. Det luktar vi i sommar enligt parfymexperten Alexander Catalan.

– För det första heter det dofta och inte lukta. Luktar gör bajs, säger Alexander Catalan, parfymkonnässör på varuhuset NK och groomingredaktör på tidskriften King.

I studion ligger parfymdoften tung när Alexander visar sina olika prover. Det som kommer starkt just nu är apelsin, rosépeppar och trä som topp- hjärt- och basnoter i parfymer för både män och kvinnor, berättar han.

– Apelsinblomma och grapefruit är heta just nu, säger Alexander.

Toppnoten är det första som når näsan. Sen kommer den ofta lite kryddigare hjärtnoten hack i häl. Bland de dovare basnoterna trendar träslaget oud. Eller rättare sagt den mögliga kådan från ett dött oud-träd.

– Visst låter det härligt? Trädet måste angripas av svamp för att den ska komma fram, säger Alexander.

En trend som håller i sig är unisex-parfymer. Eller "to share" som Alexander kallar dem. Och även om vissa parfymer saluförs för ett specifikt kön gör kunderna som de vill.

– Jag har haft en del kvinnliga kunder där jag jobbar som köpt herrparfym till sin kille men kommit tillbaka för att köpa mer till sig själva, säger Alexander.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".