Meterolog Pär Holmgren. Foto: TT.
Meterolog Pär Holmgren. Foto: TT.

Tre klimattips som gör jorden bättre

"Hoppet är den unga generationens miljömedvetenhet."
1:43 min

Idag är det Världsmiljödagen som instiftades av FN redan 1972 då miljökonferensen hölls i Stockholm. Det firar P5 genom att ta ett snack med Pär Holmgren som har koll på miljöläget.

– Det senaste året har det satts otroligt många värmerekord. Vi människor förstärker växthuseffekten och sakta men säkert blir det varmare, säger Pär.

– Det beror också på fenometet El Nino på Stilla Havet, fortsätter han. Vi har under de senaste åren varit i en situation där väldigt mycket energi transporteras från havet upp i atmosfären. Bakom oss däremot har vi haft en period på tio år där väldigt mycket energi transporterats från atmosfären ner i havet. Man kan jämföra det med ett laddningsbart batteri. Vi har under tio år skickat ner en massa energi ner i havet och det har i sin tur gjort att den globala uppvärmingen har gått väldigt långsamt i tio till femton år men sedan ett eller två år tillbaka så får vi tillbaka mycket överskottsenergi och det är därför det slås så många värmerekord just nu.

Här är tre saker du kan göra för att hjälpa klimatet att bli bättre:

- Ät mindre kött.

- Försök att flyga så lite som möjligt.

- Tänka på din konsumtion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".