Nina Rung och Peter Svensson bakom Huskurage
Nina och Peter bakom Huskurage. Foto: Sveriges Radio

Knacka på - rädda liv

"Reagera inte enbart, agera också"
0:48 min

Nina Rung och Peter Svensson vill att fler ska våga ingripa när grannar bråkar. Deras initiativ Huskurage sprids nu i Stockholms län.

Nina Rung och Peter Svenssons privata initiativ Huskurage används nu inom Stockholmspolisen. Det finns ett pågående pilotprojekt i Stockholmskommunerna Tyresö, Nacka och Värmdö som Nina projektleder.

– För första gången finns en metod att arbeta förebyggande gällande våld i nära relationer som Stockholmspolisen vill testa. Metoden som testas heter huskurage och handlar om en policy som man sätter upp i trappuppgångar i de bostadshus som antar policyn. Policyn består av tre enkla steg. Ring på hos grannen du är orolig för, ta hjälp av andra och ring polisen om det är akut eller hotfullt. Det kan låta väldigt simpelt men det görs inte, säger Nina Rung, som till vardags arbetar som brottsutredare.

Nina som projektleder det hela hos Stockholmspolisen har tagit kontakt med pilotkommunerna som alla antagit metoden. Efter det har hon tagit kontakt med bostadsbolag som för ut policyn till boenden. Från polisens sida är det ett sätt att komma ut och implementera policyn. Genom finansiering från Brottsförebyggande rådet, BRÅ ska projektet sedan utvärderas hösten 2017. Därefter kan Huskurage komma att spridas över fler delar i landet.

Tips om du misstänker våld:

  1. Glöm inte att du kan rädda liv. Det borde sänka tröskeln att agera.
  2. Knacka på och gå därifrån om du är orolig för din egen hälsa.
  3. Ring polisen. Vi har ju mobiltelefoner nu för tiden. Reagera inte enbart, agera också.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".