Studenter från Berghs vinner Future Lions
Amelie Farmer, Sofia Bleiweiss och Ebba von Zweigbergk. Foto: Lisa Friberg/Sveriges Radio

Så ska de minska matsvinnet

"Sensorn mäter bakteriehalten i maten"
2:58 min

Genom att koppla ihop matlådor med bakteriemätare vill fem studenter från Berghs minska matsvinnet. Idén har nu gjort dem till vinnare i den internationella kommunikationstävlingen Future Lions. 

Berghsstudenterna Filip Myringer, Olga Lillienau, Amelie Farmer, Sofia Bleiweiss och Ebba von Zweigbergk har nyligen kommit hem från Cannes där de har blivit prisade i världens största kommunikationstävling för studenter - Future Lions.

I deras fiktiva bidrag och lösning har de valt att koppla ihop matlådor med ny teknik som mäter bakteriehalten i mat. Tillsammans med en app som ger dig indikationer om din mat är ätbar eller ej hoppas de nu att deras lösning kan bli verklighet för att minska vårt vardagliga matsvinn.

Ebba von Zweigbergk, Sofia Bleiweiss och Amelie Farmer gästade P5 STHLM för att berätta mer om det kändes att vinna det ärofyllda priset.

- Det är lite "nypa sig i armen-känsla". Det är så himla många som deltar i tävlingen. Det är en stor internationell tävling och det är man förstås ödmjuk inför. Det känns som att många dörrar öppnats och det är en bra boost för våra karriärer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".