Patrik Enlund
Patrik Enlund. Foto: Kim Kärnfalk/Sveriges Radio

Patrik bor i hela världen

2:01 min

För tretton månader sedan tröttnade Patrik Enlund på lämmeltåget som strömmade ut från tunnelbanan. Han sålde allt och ser numera världen som sitt hem.

Hur har du förändrat dig nu när du varit på resande fot i över ett år?

– Jag har blivit ifrågasättande. När jag var liten sa min pappa att "det viktigaste är att skaffa sig ett jobb och att tjäna pengar". Men så är det ju inte alls. Det är ju relationer som gör livet. Man måste ta sig tiden att spendera den tillsammans.

För tillfället är Patrik i Sverige och det för att först och främst hälsa på sin familj.

– Jag vill spendera så mycket tid som möjligt med mina äldre släktingar. Jättemånga äldre människor bor ensamma i små lägenheter och i andra länder umgås man på ett annat sätt.

– Vi är så fast i samma tankesätt, att Sverige är ett underbart land, men Sverige är kallt när det gäller mänskliga relationer.

Patriks tips för att faktiskt komma iväg är att sätta ett datum när du ska ha kommit iväg, ladda ner en app till telefonen som gör att du märker att det börjar närma sig och du tar tag i saker. Det sista tipset säger han med eftertryck:

– Sluta oroa dig, ta saker som det kommer!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista