Erik Otterman och Johan Wibaeus
Erik Otterman och Johan Wibaeus Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio

Erik bjöd in till självrannsakande killmiddag

"Det måste få ett stopp"
2:34 min

Ida Östensson uppmanar män till att i små grupper diskutera närhet, normer, grupptryck, sex och kärlek på ett självrannsakande sätt. Erik Otterman snappade upp idén och bjöd in till #killmiddag. 

"Jag vill att män bjuder hem 3-5 vänner på en middag och pratar med varandra om närhet, normer, grupptryck, sex och kärlek - på ett självrannsakande sätt..." Så skrev Ida Östensson, grundare av Make Equal och initiativtagare till FATTA, i ett inlägg på Facebook i lördags.

Det var efter de våldtäkter och sexuella övergrepp som skedde på både Bråvalla och andra festivaler i Sverige under helgen som hon ville uppmana män att ha "killmiddagar" tillsammans.

Erik Otterman såg Idas inlägg och följde hennes uppmaning.

– Det är lätt att dela artiklar på Facebook, att vara feminist och tycka och tänka saker. Därför var det bra att faktiskt göra någonting, säger han.

Johan Wibaeus deltog under middagen:

– Kan vi som män nå ut i ett forum som är svårt för kvinnor att komma åt så är det klart att vi måste göra vår insats, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".