Hennakonstnären Sunny Miyanabe talar om design och hantverk som är på återgång i Sverige.
Hennakonstnären Sunny Miyanabe talar om design och hantverk som är på återgång i Sverige. Foto: Sveriges Radio

Hennakonstnären Sunny: Under boob-tatueringar på uppgång

På 90-talet var hennatatueringar väldigt vanligt men har de senaste 15 åren varit en trend på paus. Hennakonstnären Sunny Miyanabe säger att hennan är på väg tillbaka.

– Det är ett pigment som kommer från hennabusken i Mellanöstern, nedmalt och sen blandat till en pasta som man applicerar på huden eller i håret för att få den där fina röda färgen, säger Sunny Miyanabe.

– Västvärlden förknippar henna med hårfärg mest än med tatueringar.

Sunny Miyanabe lärde sig hantverket bland annat från filmklipp på nätet och övade på sin egen hud. Eftersom hon är född i slutet på 80-talet missade hon den första hennatrendvågen i Sverige.
– Folk har sagt till mig 'Kommer hennan tillbaka?' och ja ba, 'Vadå tillbaka?', säger Sunny Miyanabe, som tror att kändisar som Beyoncé fått folk att få upp ögonen för konstformen igen.

Händer och fötter är det vanligasta ställen att be om en hennatatuering, men att be om en design mellan brösten, eller "under boob", är allt vanligare.
– Den ligger på revbenen och det är väldigt vackert, säger Sunny Miyanabe. För mig handlar henna om att göra sig fin, att smycka sig, det blir en accessoar som inte är i vägen. Hos män är 'tribals' men i henna vanligt.

Men hennan dras med dåligt rykte - helt oförtjänt, enligt Sunny Miyanabe. Äkta henna är alltid röd, medan det ofta kommer rapporter om allergiska reaktioner till den svarta hennan som innehåller kemikalier.
– Håll dig undan svart henna på semestern, rådger Sunny Miyanabe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista