Amber "AmberValent" Watts.
Amber "AmberValent" Watts. Foto: Sofia Henriiksson.

Nätverk för kvinnliga och icke-binära musikproducenter

"Det finns ett glastak för kvinnor inom musikproduktion"
2:24 min

Musikproducenten Amber "AmberValent" Watts 23 år har producerat musik i sex år redan. Idag är hon med och driver nätverket Upfront som är till för att få in fler kvinnor och ickebinära personer som producerar musik i musikbranschen. 

- Absolut, det finns ett glastak för kvinnor inom musikproduktion också skulle jag säga. Men som sagt, det finns ju hur många som helst som är superduktiga.

Nätverket Upfront går ut på att samla ihop kvinnliga och icke-binära musikproducenter för att dela med sig av erfarenhet, tips och kunskap för att sedan slussa ut dem i branschen på olika sätt.

- Det är väldigt få förunnat att kunna vara i ett rum som kvinnlig producent med andra som är likadana.

De som är med i nätverket Upfront är multitalanger, de kan ofta både sjunga, rappa och producera. En självständighet som både innebär fördelar och nackdelar.

- För mig har det varit jätteviktigt, jag tror det handlar mycket om ett kontrollbehov från min sida. Men det är väldigt bra som låtskrivare eller artist att kunna det tekniska också. Man får lite mer kött på benen helt enkelt, det kan vara viktigt.

Däremot kan det ta väldigt lång tid att göra allt själv berättar Amber men något som kan vara värt det då man får allt precis som man vill.

Själv hade hon gärna önskat att ett initiativ som Upfront funnits när hon började producera musik.

- Ja verkligen, det skulle nog ha underlättat en hel del. Bara med pepp och självkänsla när en sitter och proddar, det hade varit nice.

Det finns även fler initiativ för de som just kommit in i branschen och tillsammans med dem vill Amber förändra musikbranschen genom att få in fler kvinnor.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".