Mikael Owunna berätta om sitt fotoprojekt Limit(less)
Mikael Owunna berätta om sitt fotoprojekt Limit(less) Foto: Senait Tesfai

Mikael vill ge ny bild av afrikanska HBTQ-personer

"Det folk inte förstår är att roten till allt är kolonialismen"
1:19 min

Mikael Owunna är en amerikansk fotograf och författare med en mamma från Nigeria och Sverige. Genom fotoprojektet Limit(less) hoppas han att få en djupare inblick i livet hos HBTQ afrikaner i väst och dela deras berättelser.

- Jag började att dokumentera genom att fota och intervjua människor inom HBTQ-rörelsen som är afrikaner men bor i väst. Det jag ville undersöka var hur människor med afrikansk bakgrund inom HBTQ-rörelsen försöker navigera sig mellan dessa två identiteter som enligt omvärlden inte kan samverka.

Projektet fick honom att inse att anledningen varför homosexualitet anses icke-afrikanskt var en produkt av kolonialismen.

- Det finns studier som visar att människor som vi idag skulle identifierar som HBTQ alltid har funnits, bland annat i förkoloniala afrikanska samhällen.

Han påpekar att man i väst har en väldigt liknande upplevelse om hur det är att afrikan och HBTQ.

- Om människor från till exempel Uganda flyttar till olika västerländska länder kommer ju de oftast dela samma åsikter.

En av orsakerna varför Mikael Owunna vill göra projektet är för att kunna ge ett nytt narrativ om afrikanska HBTQ-människors upplevelser och menar att det är så mycket negativitet kring ämnet oftast berättat av icke-afrikanska journalister.

- Mitt projekt erbjuder olika typer av berättelser och det blir inte endimensionellt som många andra berättelser om ämnet blir. Det är inte alla familjer som inte accepterar dem som mina.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".