Kimberly Ihre vill förändra synen på psykisk ohälsa bland kvinnor.
Kimberly Ihre vill förändra synen på psykisk ohälsa bland kvinnor. Foto: Foto: Cassandra Alm/ Sveriges Radio.

Kimberly vill slå hål på idealet om den starka kvinnan

Fotografen och art directorn Kimberly Ihre vill med sitt fotoprojekt Volatile öppna upp samtalet om psykisk ohälsa bland unga kvinnor.

Den bra kvinnan och den bra feministen, målas ofta upp som självsäker och som en som står upp för sig själv. Kimberly Ihre tröttnade på den endimensionella synen på hur starka kvinnor ska vara.

– Det finns en styrka i att vara instabil och ha problem. Man behöver inte se det som en svaghet, säger Kimberly Ihre.

I projektet Volatile lyfts kvinnor med olika erfarenhet av psykisk ohälsa fram. Ihre hoppas att tjejerna ska inspirera andra att känna mindre press på sig att leva upp till omöjliga ideal.

– Hela tanken på "duktiga flickan" blir ett till ideal som vi inte kan nå upp till, som gör att vi hela tiden känner oss otillräckliga. Vi ska orka och får inte bara vara eller prata om att vi mår dåligt, säger Kimberly Ihre.

Hon vill omvärdera synen på vad som är starkt och svagt.

– Jag tycker man är mer stark om man orkar leva med en depression, borderline eller en ätstörning än om man inte gör det. Det är konstigt att se psykisk ohälsa som något svagt eftersom man ändå orkar kämpa, säger Kimberly Ihre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista