Leila baksi är trygghetskoordinator för Stockholms stad och arbetar bland annat med We Are Stockholm. Foto: Vendela Lundberg/SR
Leila baksi är trygghetskoordinator för Stockholms stad och arbetar bland annat med We Are Stockholm. Foto: Vendela Lundberg/SR

Leila Baksi: Vi har gått igenom allt

"Det kommer någonstans ifrån"
2:20 min

Festivalen tar sitt ansvar för att motverka sexuella övergrepp, säger Leila Baksi. Och det måste resten av samhället också göra.

Fokus under festivalen We Are Stockholm är att alla inblandade är medvetna om riskerna för sexuella övergrepp och att de övergrepp som sker leder till en anmälan.

– Alla måste ta sitt ansvar, och vi tar vårt ansvar. Vi har gått igenom alla som arbetar, artister och spridit vårt budskap att låt oss prata om  det här och skapa en medvetenhet hos alla ungdomar.

Förutom att konkret skapa medvetenhet om sexuella övergrepp bör samtalen med ungdomar handla om respekt, tycker Leila Baksi. Hon ställer sig frågan om vad som händer resten av året när ungdomarna inte är på festival.

– Vi hade 15000 besökare i går och det kommer någonstans ifrån. Vilka träffar de dagligen, var är de dagligen, vilka vuxna finns där.

Statistiken visar att antalet ofredanden som sker på festiaval är en väldigt liten andel av antalet i hela landet årligen, menar Leila Baksi.

– Var är den debatten, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".