Andres Esteche
Andres Esteche. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Nytt hopp för utvisningshotade Andrew

"I fängelset kan jag bli våldtagen"
3:19 min

Han togs av polis efter Prideparaden och skulle utvisas till Liberia idag. Men nu ska homosexuella fotbollsspelaren Andrews ärende tas upp igen.

– Det känns mycket bättre nu. Jag är glad för det här, säger Andrew från sitt rum på Migrationsverkets förvar i Märsta.

Inatt fick Andrew som spelat fotboll i ett division-två lag i länet höra av sin advokat att hans fall omprövas av Migrationsverket. Senaste beskedet han fått från myndigheten var att han skulle flygas hem idag, säger han.

I hemlandet Liberia hade Andrew som är 21 år och öppet homosexuell riskerat fängelse.

– Jag har fått se en arresteringsorder från polisen i Liberia. I fängelset vet jag inte vad som hade hänt. Kanske hade jag blivit våldtagen, säger Andrew.

Hans fall har fått mycket uppmärksamhet i internationella medier de senaste dagarna. Och via RFSL Stockholm har Andrew fått hjälp att driva sitt fall mot Migrationsverket.

– Han har fått tillbaka hoppet. Igår när vi träffade honom var han gråtfärdig och skakade, säger Andres Esteche, ordförande för RFSL Stockholm.

Och både Esteche och Andrews advokat tror att den internationella mediebevakningen kring Andrew kan ha fått Migrationsverket att dra öronen åt sig.

– Vi har skickat in en massa artiklar om honom. Han har haft oturen att få en handläggare som inte tror på att han är homosexuell, säger Esteche.

Och nu hoppas Andrew att Migrationsverket ändrar sitt beslut och att han får stanna.

– Jag hoppas att de accepterar mig för den jag är, säger Andrew.

Migrationsverket skriver i ett mejl till P5 STHLM att det har inkommit nya handlingar som ska ses över.

Andrews utvisning är för tillfället inhiberad, d.v.s. tillfälligt avbruten i avvaktan på ytterligare beslut från Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".