Rap peppar unga med ADHD

3:03 min

Att rappa kan vara ett sätt att peppa unga människor med Aspergers syndrom och ADHD, menar Elin Tellebo och Anton Håkansson.

Att försöka förstå sig själv kan leda till självrespekt, vilket i sin tur är en bra utgångspunkt för att utveckla sig själv. Hur man når dit om man fått diagnosen ADHD eller Aspberger har entreprenörerna Elin Tellebo och Anton Håkansson funderat på. Nu arrangerar de musikträffar för ungdomar mellan 11 och 15 år med Aspbergers syndrom och ADHD. 

– Mycket hjälp som finns handlar om att vuxna pratar till barnen, men ingenting där barnen kan få träffas och lära sig av varandra, säger Anton.

Elin har starka minnen från hur det var att gå i skolan och ha diagnosen Aspberger eller ADHD. För hennes del var det jobbigt. Nu vill hon ge tillbaka till barn som känner likadant.

– Jag hade behövt få träffa andra och inte känna mig puckad, säger hon.

Musikfokuset – och rap specifikt – har de valt för att det är ett bra sätt att uttrycka sig på.

– Det är ett magiskt sätt att uttrycka sig själv på. Har man svårt att uttrycka sig lyfter det fram en själv, säger Anton.

– Rap är ett jätte kraftfullt verktyg för att uttrycka känslor, det –finns inte så många regler utan är fritt, säger Elin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista