Landslaget firar OS-silvret i Kungsträdgården
2016 firar landslaget OS-silvret inför storpublik i Kungsträdgården. Mycket har hänt sedan Agneta Björck var med i den första landskampen med svenska damlandslaget 1973. Foto: Jessica Gow/TT

Agneta spelade damlandslagets första officiella landskamp

"Det var männen som styrde på den tiden"
2:06 min

För exakt 43 år sedan i dag spelade Sveriges damlandslag sin första officiella landskamp i Mariehamn på Åland.

Sverige tog silver under OS i Rio. Den allra första officiella landskampen i fotboll spelades den 25 augusti 1973. En av spelarna var Agneta Björck.

– Man fick nypa sig i armen när man insåg att äntligen får vi spela en landskamp. Vi hade hoppats väldigt länge på att det skulle bli så.

Det var en hel del motstånd till att det bildades ett landslag, berättar Agneta. Medias bevakning av damlaget var av ett alldeles eget slag.

– Skrevs det något om oss var det något i stil med att det var en snygg tjej som gjorde något men inte ett ord om vårt spel.

Agneta har haft fotbollen nära sig sedan dess.

– Jag fortsatte spela rätt länge och gjorde nio landskamper och efter att jag slutade spela fortsatte jag som domare. Fotbollen har präglat mitt liv och gör det fortfarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".