Smycket Vinnklippt och Johanna Törnqvist.
1 av 2
Smycket Vinnklippt och Johanna Törnqvist. Foto: Sveriges Radio.
Sofia Sofroniadou , Mariana Benyamin Sir och Johanna Törnqvist
2 av 2
Sofia Sofroniadou , Mariana Benyamin Sir och Johanna Törnqvist Foto: /Sveriges Radio

Johanna skapar kläder av skräp

"Målet var att uppgradera skräpet och göra det värdefullt"
2:21 min

Textilkonstnären Johanna Törnqvist är aktuell med utställningen Project Precious Trash som är en kollektion med kläder och smycken gjorda av skräp. 

Hur kan man skapa något vackert av skräp? Den frågan ställde sig textilkonstnären Johanna Törnqvist som just nu är aktuell med utställningen Project Precious Trash.

En utställning som kom till efter att hon hade samlat skräp från fyra olika personer som konsumerat mycket av en specifik vara. 

Idén började med att Johanna försökte skapa kläder av återvunnet material.

– Jag ville inte köpa något nytt material alls så jag bestämde mig för att samla in min familjs skräp under två månader och göra ett klädesplagg av det, säger hon. 

Efter att hon samlat på familjens egna skräp insåg hon att de konsumerade mycket kaffe och pasta. Senare började vännerna komma förbi med deras skräp och då fick Johanna en inblick i vad de konsumerade.

–Då fick jag den här idén för Project Precious Trash där jag samlade in skräp från en person som konsumerade mycket av en viss vara.

Målet var att uppgradera skräpet och att göra det värdefullt. Det är hantverket som gör skräpet värdefullt eftersom skräpet i sig inte har något värde. 

Med sig hade Johanna även en halskrage som heter Vinnklippt och är gjort av packband, delar av en pilatesboll, flasknät från vinflaskor, en vaxduk och lite skumplast.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".