Robert Eklund.
Robert Eklund. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges radio.

Så pratar katterna med oss

4:01 min

Robert Eklund är lingvisten som fått ett drömprojekt. Att ta reda på hur katter kommunicerar med människor.

– Siameser är kända för att aldrig hålla tyst. Medan ökenlo och karakaler inte säger någonting, säger Robert Eklund, universitetslektor i språk och kultur vid Linköpings universitet.

Han har tillsammans med två andra forskare från Lunds universitet fått fyra miljoner från Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond för ett femårigt forskningsprojekt om hur katter pratar med varandra och oss.

– Vi har levt ihop i tiotusen år. Till exempel är kattens "mjau" i ett tonläge där vi människor hör väldigt bra. Och de jamar nästan aldrig till varandra, säger Robert.

Upptäckterna kan till exempel hjälpa veterinärer att bättre förstå vad katter säger om hur de mår. Missar i både Östergötland, Skåne och Stockholm ska studeras för att se om katterna talar olika dialekter.

– Vi kommer att spela in katterna hemma hos deras ägare. Och kolla hur de låter när de till exempel vill gå ut.

Hur kan jag prata med min katt?

– Du kan börja med att säga "mjau". Och sen gå upp och ned i melodin för att se om den följer efter.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista