Julia hjälper utnyttjade ungdomar

1:31 min

Julia Engström är volontär i föreningen Storasyster som stöttar personer som utsatts för sexuellt våld. För henne handlar jobbet mycket om att vara en medmänniska. 

Föreningen Storasyster har ett kontor i Stockholm och nyöppnat i Malmö. Dessutom finns de på nätet. Och just dit söker sig många ungdomar för stöd. De kan få chatta eller prata med en vuxen och sätta ord på det som hänt.

– De allra flesta som söker sig till oss är unga tjejer. Vår statistik skiljer sig drastiskt från BRÅ:s statistik, säger Julia Engström som är en av de volontärer som chattar med ungdomar som behöver få dela sina hemska upplevelser med någon.

– Det viktigaste är att lyssna och inte skambelägga. Oftast är barnen så fyllda med skam. I det vanligaste fallen är det en nära anhörig som är förövare eller en jämnårig kompis, ens pojkvän eller morfar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista