Maria Agrell och tvärbanan
1 av 2
Maria Agrell blev ögonvittne när en man i permobil låg på Tvärbanans spår vid Globen. Mannen räddades av två män. Foto: Privat / JAN COLLSIÖÖ TT
Spårvagnsförare Anders Nyman
2 av 2
Spårvagnsförare Anders Nyman Foto: Privat

Försökte larma när man i permobil låg på spåret

"Det fanns ingen larmknapp på perrongen"
2:04 min

Maria Agrell såg två män kämpa för att försöka få upp en man i permobil som ramlat ned och låg på Tvärbanans spår vid Globen.

– Jag hör att det är något som händer och ser en man i rullstol som ligger på spåret med huvudet ner mot rälsen, samtidigt försökser två män få upp honom, säger Maria.

Hon springer för att hitta en larmknapp.

– På tunnelbanan finns det ju en knapp man kan stanna tåget med, men på perrongen finns det inte det.

En spärrvakt hjälper till och försöker ringa för att stoppa trafiken men får inget svar. Mannen räddas till slut från spåret av männen som kämpade med att få upp honom.

– Man får verkligen hopp om mänskligheten när folk beter sig så osjälviskt, säger Maria Agrell.

Men spårvagnsföraren Andreas Nyman menar att heroiska insatser egentligen borde undvikas. 

– Det är otroligt farligt att vara på spårområdet, och det hade kunnat bli en stor olycka. Det var en enorm tur att det inte blev allvarligare, säger han.

Om man ser någon på spåret ska man istället larma och försöka fånga tågförarens uppmärksamhet från perrongen, och inte hoppa ner på spåret, menar Andreas Nyman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".