Fartun Hashi skriver sin poesi på mobilen oftast hemma. Hon publicerar dikterna på sin blogg och är känd bland många unga i Järva.
Fartun Hashi skriver sin poesi på mobilen oftast hemma. Hon publicerar dikterna på sin blogg och många i Järva känner till hennes poesi. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Fartun återtar makten med poesin

"Kände mig utanför det svenska kulturella kapitalet"
3:28 min

Poeten och Hjulsta-bon Fartun Hashi berättar att många unga i Stockholms förorter använder poesin för att uttrycka identitet, tillhörighet och kritisera samhället normer.

Söndag 11 september koras i Rinkeby vinnaren i poesi-tävlingen "Ortens bästa poet", arrangerad av organisationen Förenade Förorter. Vi träffar poeten och Hjulsta-bon Fartun Hashi. Hon medverkar inte i tävlingen.

Fartun Hashi läser upp en dikt som hon skrev i samband med debatten om slöjans roll i Sverige och som spreds bland många muslimska kvinnor.

— Jag var så trött på samhällsdiskussionen som blossade upp under förra året och jag skrev ner mina tankar och känslor. Ingen frågar ju oss muslimska kvinnor om känner utan talar ovanför våra huvuden. Det här var mitt sätt att återta makten, säger Fartun Hashi.

Poesin har vuxit sig starkare i Stockholms förorter på senare år och blivit en konstform som unga både uppträder och tävlar i. Varför?

Rörelsen som vuxit de senaste åren, bland annat Revolution Poetry, är på grund av att de givit de unga makten tillbaka. Berättat för dem att deras ord är av betydelse och det har gjort att många unga tagit till ordet och uttryckt sin frustration, säger hon.

Fartun Hashi började skriva poesi som 17-åring på både svenska och engelska. Hennes mamma övertalade henne att åka till en poesi-mässa i Los Angeles. Hennes röst bryts och tårar börjar rinna när hon berättar.

— Jag tänkte att det inte var något för mig men när mamma såg inbjudan insisterade hon på att jag skulle åka. För mig kändes det starkt att min mamma stöttade och satsade på mig. Hon använde sina sparade pengar till den resan, berättar Fartun med sprucken röst.

Hur inkluderad känner du dig i svensk poesi?

— Det kändes inte som om jag kunde skriva i Sverige. Jag hade ingen fot i det svenska kulturella kapitalet och det var jag mest rädd för. Jag minns att jag tänkte då att jag inte kunde dela mina dikter. I USA skriver alla från olika samhällsklasser och bakgrunder. Och jag tänkte att där kanske jag passar in någonstans, säger Fartun Hashi med samma spruckna röst.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".