Anna Norström
Anna Norström Foto: Kim Kärnfalk/Sveriges radio

Topp 5 bästa okända matstäderna i världen

"Tallinn är en riktigt cool matstad"
3:22 min

Anna Norström har rest jorden runt för att bedöma mat och dryck. Få hennes exklusiva lista på de fem mest okända städerna som är världsbäst på mat.

MARSEILLE (Frankrike)

I denna kuststad är de överlägsna på Bouillabaisse (sydfransk soppa som vanligtvis innehåller fisk, skaldjur, vitt vin, gul lök, tomat, fänkål, olivolja, apelsin, saffran och örtkryddor). Det som gör Marseille till en vinnare om man jämför med Paris är att maten också är influerad av Nordafrika eftersom många av Marseilles invånare är invandrade därifrån.

PORTLAND ( USA)

Ett Hipstermecka i Oregon där tänken "från jord till bord" dominerar. Inte sällan har restaurangen du besöker en egen trädgård där de odlar råvarorna.

OSAKA (Japan)

Japan är det land i världen som har flest Michelinstjärnor. Till skillnad emot Tokyo är Osaka billigt och lättare att ta sig runt i.  De är kända för sina friterade bläckfiskbollar men jag tror att deras friterade kålpannkaka som man kan toppa med vadsomhelst kommer erövra världen.

BIARRITZ (Frankrike)

De använder sig av franska råvaror men med mycket influenser av Baskien. De har en pinchos- kultur men också massor av fisk och skaldjur.

TALLIN (Estland)

– Jag var i Tallinn två gånger förra året och det är en riktigt cool matstad, den är hipp och trendkänslig. Det finns fler mikrobryggerier än i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".