Jasmin Rastegar.
Jasmin Rastegar. Foto: Cynthia Cavieres Toledo.

Gick in i väggen - fick bli Jasmin 2.0

"Vi tror att livet är över när vi fyllt 25"
3:48 min

Efter Jasmin Rastegars krönika i Metro har många hört av sig och delat sina egna erfarenheter av utbrändhet. För P5 STHLM berättar Jasmin om hur kom tillbaka.

– Folk har skrivit så fina saker och verkligen varit modiga att dela med sig av sina egna berättelser, säger Jasmin Rastegar.

I sin krönika Metro i tisdags skriver hon öppet om hur hon blev sjukskriven med diagnosen "utmattningsdeprimerad med generella panikångestsyndrom" för två år sedan.

– Det kändes som ett svek mot min familj, mitt jobb och mina vänner. Jag tänkte att "det här händer inte mig", berättar Jasmin.

Hon hade ingen energi och kunde knappt ta sig upp ur sängen. Att umgås med kompisar kändes inget kul längre.

– Min terapeut så åt mig att jag måste vila. Men jag var van vid att vara högpresterande.

Vägen tillbaka gick dels genom rätt vård. Och att hon hittat hem i sitt jobb som VD för kulturbyrån Gärigheter. Men hon har också varit tvungen att ändra sin syn på sig själv, berättar Jasmin.

– Det är lite Jasmin 2.0. Jag måste skruva ned förväntningarna på mig själv och vara nöjd med att allt inte blir som jag tänkt mig, säger Jasmin.

Enligt fackförbundet Unionen ökar siffrorna på sjukskrivna för utbrändhet här i Stockholms län. Jasmin är inte förvånad.

– Många av oss tror att livet är slut när vi är 25. Jag gillar entreprenörsandan som finns i min generation. Men alla kan inte kunna allt från början. Därför kan det bli tufft, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".