Amanda Brown.
Amanda Brown. Foto: Privat.

Amanda föddes utan luktsinne

"Jag har ätit så mycket gammal mat"
3:46 min

Det dröjde ända till puberteten innan Amanda Brown fattade att hon inte kunde känna lukter. "Du borde duscha oftare" sa hennes mamma.

– Hon blev arg på mig och sa att jag luktade svett, berättar Amanda Brown som bor i söderort i Stockholm.

Där i kanske tolvårsåldern började Amanda fundera. När hon gick till varuhus med sina vänner för att lukta på olika parfymer så kände hon ingenting.

– Men jag sa att jag tyckte att det luktade gott. Samma sak om nån sa att "det här luktar äckligt". Då höll jag med, berättar Amanda.

Idag har hon extra säkert hemma med brandlarm, brandsläckare och brandfilt. För om elden är framme så räknar hon inte med att kunna känna av röklukten.  

– Min pappa har berättat för mig att han smygfiser ibland. Men det känner jag inte heller, säger Amanda.

Det närmaste hon har kommit att känna en lukt är när Amanda mikrade vinäger för att göra sushi. När hon öppnade mikron slog ångorna emot henne.

– Det kändes väldigt starkt. Jag tycker också att vinägerchips har en speciell smak, säger Amanda.

Amanda ingår i en femårig studie som Karolinska institutet har inlett kring anosmi - att vara född utan eller helt ha förlorat sitt luktsinne. Den kommer att titta på hur hjärnan förändras av att ett sinne är helt bortkopplat.

– När det gäller blinda så vet vi att de är bättre än seende på att avgöra var ljud kommer i från. Men kring anosmi finns det väldigt lite forskning.  

Det säger Moa Peter som är doktorand på institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet. 

Och i förlängningen hoppas KI att deras forskning kan bana väg för ännu mer forskning med slutmålet att hjälpa anosmiker att känna lukter.

– Det är inte som att jag saknar det. Men jag skulle vilja känna doften av nybakt bröd eller grillad kyckling om det går, säger Amanda Brown.

Är du mellan 18-60 år och vill delta i KI:s studie så kan du höra av dig här. De söker både anosmiker och personer med fungerande luktsinne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".