Maxim Grigoriev
Maxim Grigoriev. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Maxim väljer Paris framför Stockholm

"När jag grälar med min hustru känner jag mig utkastad från mitt hem"
1:54 min

Maxim Grigoriev är aktuell med romanen Nu. Ikväll finns han på Kulturhusets författarsamtal Release me. Maxim tycker det är enklare att bo i Paris än Stockholm som författare.

Maxim Grigoriev är född i Moskva, uppvuxen i Stockholm och bosatt i Paris och Porto. Han har ingen plats som känns som hemma, hemkänsla känner han snarare till människor.

– Med min hustru. Jag har ingen plats där jag känner mig hemma. Människor jag älskar är mitt hem. När jag grälar med min hustru känner jag mig utkastad från mitt hem.

Känner du inte att du kommer hem när du kommer till Stockholm?

– Jag har alltid velat vara konstnär och författare, och Stockholm har inte kunnat erbjuda mig den möjligheten på samma sätt som andra europeiska platser.

På vilket sätt?

– Pengar, det är väldigt dyrt i Stockholm.

Är det billigare i Paris?

– Ja, det är faktiskt billigare i Paris. Det är enklare att bo i Paris, det är en storstad med människor från alla delar av världen. Det finns en större öppenhet för det konstiga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".